Strucchús
A Strucc húsa a vörös húsok közé tartozik, és azok között is a legegészségesebb. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, így fogyasztása minden korosztály számára ajánlott. Magas a vas- és fehérjetartalma: 100 gramm strucchúsban, háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában.
Függetlenül attól, hogy a strucc húsa a magasabb árkategóriába sorolható, például Németországban 20-25 euro, Franciaországban 30-35 euro, Portugáliában 20-22 euro, Spanyolországban 18-20 euro, Olaszországban 15-20 euro, a skandináv országokban 15-20 euro kilója, a fogyasztás például Spanyolországban egy év alatt közel hétszeresére nőtt, de világszerte a keresletnek csak körülbelül 10%-át tudják biztosítani. A fogyasztók körében különösen a BSE-től való félelem miatt érthetően egyre nő a kíváncsiság és kereslet egy megjelenésében mégis a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb hús iránt, és azok, akiknek választása a strucc- és emuhúsra esett nemhogy nem csalódtak, hanem kellemes meglepetésben volt részük és újra meg újra a strucchúst emelik le az áruházak polcairól.
A fentiek alapján bátran ajánljuk bárkinek, de fogyasztása feltétlenül javasolt várandós , szoptatós édesanyáknak, gyerekeknek (magas vas és fehérjetartalom), diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban szenvedőknek (alacsony zsír, koleszterin-tartalom). Emésztési zavarokkal, gyomor- és bélpanaszokkal küszködő embereknek, könnyű emészthetősége miatt feltétlenül javasolt.
|